ACTIVE APPROACH TO FOOT AND ANKLE INJURIES IN SPORT

INSTEMA KURS - PREMIJERA U REGIJI
 
AKTIVNI PRISTUP POVREDAMA STOPALA I SKOČNOG ZGLOBA
U SPORTU – SAVREMENI PRINCIPI LEČENJA
Prof.Mr DANIEL TORRES, INSTEMA međunarodni instruktor
13.-14. novembra 2021. BEOGRAD
ORGANIZATOR: OSTEAS AKADEMIJA
Info i prijave do 1.11.2021.
Email: osteas.rs@gmail.com
Povrede stopala i skočnog zgloba jedan su od najčešćih razloga javljanja fizioterapeutima i podijatrima (specijalistima za stopalo). To su dve profesije koje se nadopunjuju u lečenju mnogih povreda koje nastaju u našem svakodnevnom životu. Često, iako je poznato da pacijent može imati promenu u biomehanici, nije poznato kako se to može rešiti ili koji bi tretman bio najprikladniji za pomoć.
S druge strane, važno je poznavati multidisciplinarni pristup pri lečenju anatomskih struktura stopala i skočnog zgloba. Postoje mnoge tehnike lečenja kako u fizioterapiji tako i u podijatriji. Stoga je potrebno znati koja je odgovarajuća tehnika za poboljšanje stanja različitih promenjenih tkiva u pacijenata koji imaju povredu ili bolest u stopalu. Ponekad nam se mogu predstaviti slučajevi u kojima je teško odrediti koje tehnike bismo trebali odabrati, jednako je važno znati lečiti koliko i znati izvesti, iz tog ćemo razloga naučiti rešavati patologije zajedno s drugim stručnjacima kako bi postigli veći terapijski uspeh.
Ovaj kurs ima za cilj pružiti globalnu viziju tretmana.
Iz tog razloga važno je usvojiti znanja koja će nam pomoći u provođenju dijagnostičke orijentacije za problem, određivanju koje će strukture biti ključne za lečenje, kao i odabiru različitih tehnika fizioterapije koje se međusobno nadopunjuju. Mogu provesti kvalitetnije lečenje i pomoći u rešavanju kliničke slike.
Osim toga, naučićete kako biomehaničke promene utiču; u gazištu, u ukupnom držanju pacijenta, u tehnikama trčanja u trkačima na duge i srednje udaljenosti, pojmovima opreme i specijalnih dijagnostičkih sistema koji nam pomažu analizirati držanje pacijenta i drugim metodama lečenja kojima nadopunjujemo tretman.
Na ovaj način, uz svo naučeno znanje, student će prikupiti širok izbor resursa koji će pružiti rešenja za rešavanje kliničkih slučajeva koji se svakodnevno pojavljuju u našem radu.
Tako ćete naučiti prepoznati i ceniti multidisciplinarni rad, poboljšavajući komunikaciju i rad drugih stručnjaka u svetu sporta.
PROGRAM KURSA:
- Anatomija donjeg ekstremiteta
- Biomehanika, kinematika i patofiziolgija u sportu,
- Vežbanje
- Biomehanička analiza, hoda, trčanja, analitička biomehanika zglobova,
- Patofiziologija sporta, opis najčešćih patologija i povreda stopala i DE u sportu,
- Biomehaničke analize trkača u trci,
- Tendinopatije u sportu, fiziologije patološke tetive, dijagnoza
- digitslni sistemi za biomehaničku, baropodometrijsku, stabilometrijsku analizu
- platforma , kinovea sistem, sportska obuća u trčanju
- fizioterapijske tehnike lečenja za atletsko stopalo i skočni zglob, suva punkcija, kinezitejp , manualne tehnike
- osteopatske tehnike
- pitanja
Opšti cilj kursa
Na kraju obuke polaznik mora znati savršeno prepoznati različite patologije stopala i skočnog zgloba. Biomehaničkom analizom izvršiti dijagnostičku orijentaciju koja određuje lečenje tehnikama ručne-manuelne terapije i aktivnim vežbama. Upoznavanja modernih digitalnih sistema za analizu stopala kako bi se objektivizirala njegova procena i tretman.
Posebni ciljevi
Na kraju kursa polaznik će biti obučen da:
• Identifikuje anatomiju, biomehaniku, kinematiku i patofiziologiju u analizi hoda i u sportu
• Provesti specifična istraživanja i analitičke testove kako bi mogli provesti određenu dijagnostičku orijentaciju proučavanih patologija, ističući
specifičnosti sportista.
• Poznavati tehnike ručne terapije i terapijske vežbe za lečenje patologija i funkcionalnih promena u sportu.
• Imati predstavu o korisnim tehnologijama u fizioterapijskim ordinacijama za biomehaničku, kinematičku i posturalnu analizu (baropodometrijska, stabilometrijska, dinamička).
• Naučiti prepoznati delove sportske obuće, funkcionalnu implikaciju njezinih elemenata i materijala, tehnologije najpopularnijih marki.
 
PREDAVAČ DANIEL TORRES
Predavač INSTEMA Španija, instruktor za kurseve vezane za sportsku problematiku, suvu punkciju.
Fizioterapeut. Sveučilište u Valenciji. Diplomirao fizioterapiju.
Specijalista sportske fizioterapije.
Osteopath CO. Madridska škola osteopatije.
Chiropodist.Podolog. Studije podijatrije. Sveučilište u Valenciji.
Službeni magistar sportske podologije
.